EEN OF TWEE VARKENS?

 

Een varken gedijt ’t best in gezelschap van een soortgenoot. Om van te leren, mee te spelen, te vechten, te knorren en te slapen. Goede fokkers verkopen hun biggen dan ook uitsluitend als duo of aan mensen die al varkens hebben.
Biggen uit hetzelfde nest zijn hun leven lang de beste maatjes. Dat neemt niet weg dat ze, als ze in de pubertijd komen, gaan vechten om de rangorde te bepalen. Geen fraai gezicht, maar het hoort erbij en zodra één van de twee zich gewonnen geeft, is het weer pais en vree.
 
Vooral in de periode van big tot volwassenheid (3-4 jaar) heeft het varken een soortgenoot nodig om de kneepjes van het varken-zijn te leren. Als daarna één van de twee wegvalt, is het zaak de achterblijver goed te observeren.
Mist hij zijn maatje, dan kun je overwegen hem een nieuwe partner te geven. Was de overledene daarentegen zeer dominant, dan zal de achterblijver waarschijnlijk opgelucht ademhalen en voorlopig liever alleen blijven. Zorg dan wel voor voldoende aandacht en afleiding, en geef hem eventueel een ander dier als gezelschap.
 
Wie denkt eerst met één varken te beginnen en er later zonder meer een tweede bij te kunnen zetten, komt bedrogen uit. Varkens zijn zeer onverdraagzaam jegens onbekende soortgenoten, dus het is voor alle partijen beter om er meteen twee te nemen. Niet alleen met het oog op een gezonde ontwikkeling van de big, maar ook voor jezelf: de interactie tussen de dieren is leerzaam en een lust voor het oog.
Wil je later toch een varkentje toevoegen, laat ze dan langzaam aan elkaar wennen met een hek ertussen. Als ze elkaar via oog- en neuscontact hebben leren kennen, kunnen ze na verloop van tijd – onder supervisie! – bij elkaar. Meestal gaat het na een aantal ontmoetingen goed, maar het kan ook gebeuren dat ze elkaar niet accepteren en voorgoed gescheiden moeten leven.
Een big erbij geeft meer kans op succes dan het samenvoegen van twee volwassen dieren.
 
Een duo biggen hecht zich op een gezonde manier aan de eigenaar, terwijl een enkel varkentje erg dwingend en dominant kan worden, zeker in huis.
Kortom: één varken is géén varken!!